06-3949 3811 info@juistjuul.nl

Mooi man, interviewen en zoeken naar de boodschap die je – met de juiste insteek en voorbereiding – vaak al in beeld en virtueel op papier hebt. Maar jammer dat het ook anders kan. Communicatie is een vak, maar dan moet je het wel mogelijk maken.

Komt een man bij de dokter. Of eigenlijk, een man belt met de dokter. Of eigenlijk met de assistent die de telefoon voor de dokter opneemt. ‘Hallo, ik zou graag de afspraak met een andere arts maken dan degene die op onze verwijsbrief staat.’
– ‘Nou, dat kan niet, want de arts die u toegewezen heeft gekregen, heeft acht jaar geleden uw dochter ook behandeld.’
Ik: ‘Dat klopt, maar diegene heeft toen niks kunnen betekenen en verwees ons zelfs naar Google. Daarom hebben we via een andere deskundige op dat gebied de naam van een andere specialist in uw ziekenhuis gekregen. Die zouden we graag willen, omdat die veel expertise op dat gebied heeft.
– ‘Helaas kunnen we dat niet mogelijk maken. Al onze specialisten zijn gelijk en delen de kennis met elkaar. En anders zou de nieuwe specialist zich het hele dossier weer eigen moeten maken.’

Nut, noodzaak en alle moois

Tja, er was een gesprek, waarin we elkaar keurig lieten uitpraten, maar of we wat bereikt hebben? Ik had deze uitkomst van onze interactie niet verwacht. Misschien is het daarom dat ik wars ben van processen en plannen en me graag laat uitdagen door nut, noodzaak en alle moois van alle dag. Daar voel ik me goed bij. Help elkaar door oplossingen te zoeken. Daar worden we beter van.