Twijfelen tussen tuin en tekst
Prachtige pergola, ruimtelijke vlonder en praktisch tuinhuisje. Selfmade. Lekker hoor, terugkijken op een jaar waarin je van alles gedaan hebt. Tekst is immers vluchtig, je tuin staat als een huis. Had ik maar een vak moeten leren?
Hoewel, waar ik in mijn houten bouwwerken rechttoe rechtaan een resultaat neerzet, kan ik m’n creatieve ei kwijt in mijn andere hobby… werk! Het bouwen van een verhaal met alles erop en eraan. Als je de figuurlijke planken en schroeven demonteert, zie je de rechttoe-rechtaan tekstonderdelen en boodschappen, maar het gaat ook om de kunst van het verleiden. Hoe vreet de lezer de tekst op?
Verhaal body geven
Het verlangen is vaak mooier dan het hebben van. Het mijmeren, de reis ernaartoe, is aan mij wel besteed. Maandenlang gedubd hoe en waar de tuinbouwprojecten zouden moeten. Gelukkig gaat het bij mijn schrijfsels sneller. Maar de interviewtekst of andere input voor een item mag ik nog steeds graag een nachtje wegleggen. Even de kop leegmaken om het verhaal body te geven.
Mijn site en mijn leven
Toch, bij het verwoorden van mijn nieuwe website was het een uitdaging om tot een deadline te komen. Want vaak kan het inderdaad beter. Maar op een gegeven moment is het klaar. Net zoals we de pergola een keer los geschroefd hebben, de vlonderplank herlegd en de daklatten korter moesten zagen. Maar, mijn tuin en tekst staan. Dus, wie zoekt nog een hovenier met creatieve typvingers?
De kick van het Rondetafelgesprek
Geef me een ronde tafel, met een vier- of vijftal deskundigen over een onderwerp, en ik ben in mijn element als ‘dagvoorzitter’, tafelheer en optekenaar van alle moois. Over de vele kanten van een rondetafelgesprek.
Het is spelen met de nog vaak relatieve onbekendheid van de tafelgasten, die veel gemeen hebben, maar niet met elkaar veel van doen hebben. Het is de voorsprong die je dan hebt als tafelheer, omdat jij je al ingegoogled hebt naar de ins en outs van je gasten. Want niks beter dan een goede voorbereiding. Dan staat de helft van het verhaal al op papier.
Citaten die je wilt horen
De andere helft vormen de citaten die je wilt horen. Maar die nog wel uitgesproken moeten worden. Het is sturen op het doel van de inhoud en boodschap, dat een ieder het gevoel heeft gekend en gezien te worden, evenredig aan bod komt en telkens met een andere invalshoek komt. Met de vaak geruststellende en ontwapenende belofte vooraf dat de deelnemers het verhaal voor plaatsing te zien krijgen.
Onzichtbaar meepraten
Net zoals een scheidsrechter is het de kunst onzichtbaar te zijn na de introductie en de spelregeluitleg. Hoewel, er zijn genoeg momenten om even af te fluiten of om juist een non- of verbaal gebaar te maken om de rust even te laten weerkeren, respectievelijk de vaart erin te houden. Met als ultieme finale de climax; heeft iedereen z’n punt gemaakt, of hebben we een verlenging nodig? Een dagje laten liggen, en dan aan de slag. Mooiste compliment is dat je het ongewijzigd terug krijgt. Dan hebben we elkaar goed begrepen.
Praten zonder er beter van te worden
Mooi man, interviewen en zoeken naar de boodschap die je – met de juiste insteek en voorbereiding – vaak al in beeld en virtueel op papier hebt. Maar jammer dat het ook anders kan. Communicatie is een vak, maar dan moet je het wel mogelijk maken.
Komt een man bij de dokter. Of eigenlijk, een man belt met de dokter. Of eigenlijk met de assistent die de telefoon voor de dokter opneemt. ‘Hallo, ik zou graag de afspraak met een andere arts maken dan degene die op onze verwijsbrief staat.’
– ‘Nou, dat kan niet, want de arts die u toegewezen heeft gekregen, heeft acht jaar geleden uw dochter ook behandeld.’
Ik: ‘Dat klopt, maar diegene heeft toen niks kunnen betekenen en verwees ons zelfs naar Google. Daarom hebben we via een andere deskundige op dat gebied de naam van een andere specialist in uw ziekenhuis gekregen. Die zouden we graag willen, omdat die veel expertise op dat gebied heeft.
– ‘Helaas kunnen we dat niet mogelijk maken. Al onze specialisten zijn gelijk en delen de kennis met elkaar. En anders zou de nieuwe specialist zich het hele dossier weer eigen moeten maken.’
Nut, noodzaak en alle moois
Tja, er was een gesprek, waarin we elkaar keurig lieten uitpraten, maar of we wat bereikt hebben? Ik had deze uitkomst van onze interactie niet verwacht. Misschien is het daarom dat ik wars ben van processen en plannen en me graag laat uitdagen door nut, noodzaak en alle moois van alle dag. Daar voel ik me goed bij. Help elkaar door oplossingen te zoeken. Daar worden we beter van.